Hovawart Club Nederland


Raskenmerken van de Hovawart

 

Hovawarts

De Hovawart is een zelfstandige, trouwe en sterke hond die huis, hof en roedel beschermt. Deze harige viervoeter heeft verschillende kenmerken die typisch passen bij zelfstandig werkende hondenrassen.

  • De Hovawart heeft een grote aanhankelijkheid voor zijn eigen mensen of roedel.
  • De Hovawart is de hele dag aan het ‘Hovawarten’. Dit houdt in dat de hond goed de in- en uitgang van het "hof" in de gaten houdt.
  • De Hovawart wordt vaak als eigenzinnig, koppig, afstandelijk of onafhankelijk betiteld.
  • De Hovawart is een uitstekende waak-, verdedigings- en speurhond.
  • De Hovawart heeft veel energie en functioneert het beste wanneer hij veel ruimte heeft om te bewegen.
  • De Hovawart wil graag voor of met je werken.
  • Elke dag met je Hovawart spelen is een geweldige manier om een relatie met hem op te bouwen.
  • Een goed opgevoede Hovawart is rustig in huis, actief, intelligent en een trouwe vriend voor het eigen gezin.
  • De Hovawart is laat volwassen (op 3- tot 4-jarige leeftijd).
  • De Hovawart kent drie kleurslagen: zwartblond, zwart en blond.
  • De vacht vraagt niet veel onderhoud. Wekelijks een goede borstelbeurt en tijdens de rui wat vaker.

 

Hovawart puppiesDe ideale omstandigheden voor een Hovawart pup

Als we een jonge Hovawart in huis krijgen is het een schattig leuk wolbaaltje waar we allemaal stapeldol op zijn en dat is heel begrijpelijk. Alleen moeten we ons wel realiseren dat dit leuke wolbaaltje een grote sterke hond wordt.

Bij de begeleiding van de pup is het belangrijk dat we een goede vertrouwensband met hem opbouwen en hem in “hondentaal” duidelijk maken wat de spelregels zijn. Dat houdt niet in dat we hem de hele dag van alles moeten verbieden. Dit juist niet. Deze hond zal dan al gauw leren dat veel van wat hij doet een negatieve prikkel van zijn roedelgenoten oplevert en deze Hovawart zal zich (vanwege zijn onafhankelijk en zelfstandig karakter) zelf wel met andere dingen vermaken. Hij kan de zo belangrijke band met zijn roedel dusdanig ontwikkelen dat hij ”het zelf wel zal regelen”. In de toekomst gaat dat zich uiten in eigenzinnig gedrag, te weinig vertrouwen en te weinig respect. Zo rond de 9 maanden kunnen dan de problemen komen die we weleens tegenkomen ten aanzien van wie nu eigenlijk de roedelleider is.

Elke hond heeft behoefte aan een duidelijke liefdevolle leider die goed weet om te gaan met de taal der honden. Hierover is veel goede literatuur te koop en een deskundige puppy-cursus is een aanrader. Wij zullen moeten leren hem goed af te lezen in zijn gedrag en begrijpen waarom hij bepaalde dingen doet. Zo kunnen wij de hond op een eerlijke manier sturen en begeleiden in zijn gedrag. De samenlevingsregels zelf zijn heel rekbaar, en daarin kunnen alleen de gezinsleden zelf de grenzen afspreken.

Onze vereniging heeft de vereiste kennis en tips waardoor ook jij een Hovawart goed kan opvoeden. Het zijn zeker niet de makkelijkste honden om op te voeden, maar wanneer het opvoeden goed lukt, groeit deze trouwe viervoeter tot een gezonde, intelligente, sportieve en oplettende hond die er altijd is voor jou.

 

HovawartsDe toekomst van het ras

Een van de doelen van onze vereniging is het behouden van het karakter van het ras, want er is nog ruimte voor verbetering. Door fokkers en eigenaren te ondersteunen in het opvoeden van de Hovawart, zorgen wij ervoor dat het karakter van de hond zich blijft ontwikkelen. Dit doen wij onder andere door middel van gedragstesten. Deze vinden twee keer plaats in de levensduur van een Hovawart: tijdens de puppytijd (na ongeveer zeven weken oud) en wanneer de hond volwassen is (tussen de twee en vier jaar oud). Op deze manier bevorderen wij het welzijn en de gezondheid van de Hovawart.

Deze gedragstesten worden ook constant aangescherpt. Onze vereniging heeft dan ook nauw contact gehad met de ontwikkelende tak van de wetenschap en heeft de ontwikkeling van de test op de "poot" gevolgd.

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022


© 2024 Hovawart Club Nederland