Tijdens de AV 2023 en AV 2024 van de HCN is besloten om de MAG-Plus test te gaan vervangen en meer aan te laten sluiten bij de gedragstesten die de andere Hovawartverenigingen in Nederland en omringende landen hanteren.
De Nederlandse MAG-test voor honden, ook bekend als de Gedragstest, werd in 1994 ingevoerd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Deze test is ontworpen en gevalideerd op (angst)agressie. Door de opeenstapeling van prikkels wordt gemeten hoeveel de hond kan hebben tot hij/zij agressie in gaat zetten om van de prikkel af te komen. De manier waarop de hond reageert op de prikkel wordt gemeten in: vriendelijk, onzeker, zeker, angst, grote angst, dreigen, uitvallen/snappen. De HCN heeft deze test in 2014 enigszins uitgebreid en is daarmee tot de MAG-Plus test gekomen.
De RZV (Rassezuchtverein für Hovawart-Hunde e.V.) heeft een eigen gedragstest ontwikkeld: de ZTP test (ZuchtTauglichkeitsPrüfung test). Deze test is weer afgeleid van de Zweedse “Behavioral and Personality Assesment in Dogs test”. Het doel van deze testen is om inzicht te krijgen in de mentaliteit en persoonlijkheid van honden. Hiermee is te bepalen of deze honden worden ingezet voor de fokkerij, als huishond of als werkhond. Er wordt gekeken hoe de hond reageert in verschillende situaties zoals het ontmoeten van vreemde mensen, spelgedrag, reactie op onverwachte bewegingen en geluiden. De gedragingen die met de test kunnen worden gemeten zijn: mate van sociaal gedrag, mate van interesse in spel, mate van contact met de eigenaar, nieuwsgierigheid, angst en onzekerheid, agressie en dreiggedrag. Er wordt dus naar een veel breder scala aan gedragingen en reacties op prikkels gekeken dan bij de MAG-Plus test.
Vanuit de Hovawart rasstandaard wordt de Hovawart als volgt omschreven: Hij is evenwichtig en goedaardig van aard, heeft een beschermend instinct, zelfvertrouwen en veerkracht, een gemiddeld temperament en een zeer goede neus. Deze eigenschappen worden weinig tot niet gemeten in de MAG-Plus test, welke dus voornamelijk draait om het meten van agressie. Voor de fokkerij is het van belang om de Hovawart als Hovawart te blijven fokken binnen de kaders van de rasstandaard en binnen de kaders die binnen de huidige maatschappij wenselijk zijn. Daar hoort uiteraard geen agressieve hond bij.
Uiteindelijk is er na het beoordelen van diverse testen en een pilot bij de HCN een nieuwe gedragstest ontstaan uit de Duitse ZTP test. De test heeft de naam FokGeschiktheidsTest (de FGT) gekregen.
Tijdens de FGT komen een aantal onderdelen die gebruikt worden overeen met onderdelen uit de MAG-Plus test. De agressie die tijdens de MAG-Plus test wordt gemeten, komt er vaak in de eerste onderdelen bij de FGT al uit. Bij het benaderen met de hand, reageren echt agressieve honden. Daarom wordt in de FGT het onderdeel exterieur als eerste uitgevoerd. De keurmeesters moeten de hond kunnen benaderen, betasten en opmeten. Lukt dat niet, dan wordt de test afgebroken en is de Hovawart niet geslaagd.
De HCN heeft een protocol ontwikkeld voor de uitvoering van de FGT. Dit protocol komt binnenkort ook op de site beschikbaar zodat duidelijk is wat elk onderdeel van de test inhoudt en hoe wordt gemeten/gekeken naar de resultaten.
Wij hopen dat we met deze nieuwe test betere inzichten in onze Hovawarts krijgen met een goed/gewenst karakter van de Nederlandse Hovawart als resultaat.
De FGT bestaat uit de volgende 10 onderdelen:
Na deze test heeft de Hovawart de FGT behaald of niet behaald. De uitslag is direct bekend.